Stel cookie voorkeur in

Tips voor kids

Kooklab in De Schakel

De Kleine Wereldkinderen van de groepen 3, 4 en 5 kunnen in januari en februari deelnemen aan het Kooklab in De Schakel. Zit je in een van de genoemde groepen en houd je van lekker koken, bakken en gezond eten, dan nodigt juffrouw Bianca je uit in het Kooklab. In de nieuwe keuken van De Schakel gaan jullie dan samen koken en proeven.
We zetten de data graag voor je op rij:
Woensdag 30 januari.
Woensdag 6 februari.
Woensdag 13 februari.
Woensdag 20 februari.
Woensdag 27 februari.
Op deze woensdagen ben je van harte welkom van 14.15 – 16.00 uur. Ouders kunnen hun kinderen om 16.00 uur ophalen bij De Schakel.
De kosten zijn slechts € 2,50 voor alle kooklabs samen!
Sta je te popelen om je op te geven, dan graag nog even geduld. Je hoort binnenkort op welke manier dat kan! Maar je kunt natuurlijk wel vast thuis vragen of je mee mag doen aan de serie Kooklabs.

Kinderfestival op 24 maart

Je vervelen in de meivakantie (2019) is echt niet nodig!
Op woensdag 24 april 2019 organiseert Bindkracht10 een superleuk kinderfestival. Ouders en kinderen uit Nijmegen zijn van harte welkom om mee te doen aan een afwisselend programma. Er zijn verschillende workshops, ook voor de ouders! Daarnaast is er ook een podium om je kunsten te vertonen, er is een cupcake-cup en nog veel meer...
Om deze middag tot een succes te maken hebben we wel jullie hulp nodig!
We zijn op zoek naar:
> Kinderen die willen optreden en hun talent willen laten zien of een eigen workshop willen geven. Dat kan echt van alles zijn. Misschien kun jij wel coole trucs laten zien, ben je een kei in dansen, zingen, toneel, schilderen, beeldhouwen of voorlezen. Nou ja, te veel om op te noemen eigenlijk, want (bijna) alles kan!
Lijkt dit je wat? Geef je dan op bij de medewerker van het Activiteitenplein.
> Een naam voor het festival, want die hebben we nog niet echt. Help jij mee met het bedenken van een naam? Wie weet wordt jouw naam wel de naam die we gaan gebruiken!
Je kunt de naam mailen, voor 1 februari 2019, naar kim.zegers@bindkracht10.nl, o.v.v. 24 april “festival naam”. Daarnaast ook even je eigen naam, adres en telefoonnummer invullen, zodat we contact kunnen opnemen met de winnaar.
Voor meer info of vragen kun je contact opnemen met het Activiteitenplein in jouw wijk!

Sport in de wijk

Sporten en bewegen is gewoonweg leuk en vooral heel gezond! Na schooltijd kun je op verschillende plaatsen meedoen aan sportieve activiteiten:

In De Mix en de sporthal van Yoosin: 

Elke donderdag is er voor kinderen vanaf 9 jaar de mogelijkheid om gratis te dansen of aan taekwando te doen. Dansen kan in de Mix in Grootstal vanaf 16.00 uur. Taekwando kan in de sporthal van Yooshin vanaf 15.00 uur. Hiernaast is een flyer met meer informatie te vinden.

In de sporthal van Hatert:

De kinderen kunnen in de sporthal van Hatert aan de Thorbeckestraat 75 gratis sporten na schooltijd, volgens het volgende schema:
Groepen 1-2-3: woensdag 14.00-14.45 uur en donderdag 15.30-16.15 uur.
Groepen 4-5-6: dinsdag 15.30-16.15 uur en woensdag 15.00-15.45 uur.
Groepen 7-8: dinsdag 16.30-17.15 uur en woensdag 16.00-16.45 uur.

Vragen?

Als je vragen hebt, dan kan dat via juffrouw Manon. Zij is bereikbaar via m2.goosen@nijmegen.nl 

MysteryX

(Bijna) Iedere maand kun je de bijeenkomsten van MysteryX bijwonen.  Als je interesse hebt voor leuke technische onderwerpen of je bent een fan van het uitvoeren van proefjes, klik dan hiernaast op de blauwe knop, lees meer over het onderwerp op de website en schrijf je direct in: www.mysteryx.nl.

Kidsproof Nijmegen

Op de redactie van Kidsproof Nijmegen wordt hard gewerkt om op www.kidsproof.nl/nijmegen  een zo compleet mogelijke Uitagenda voor ouders & kinderen te maken met alle kinderactiviteiten in onze regio.
 Op de Uitagenda van Kidsproof Nijmegen vind je volop leuke tips voor uitjes in de natuur, leuke workshops in de musea, speciale kindervoorstellingen in de theaters en nog veel meer! Zowel gratis als low budget en betaalde activiteiten. Allemaal in onze eigen, directe omgeving. Ideaal voor ouders van kinderen in de leeftijd van 2 tot 12 jaar!

Zomerkampen SKJ

Houdt uw kind van avontuur, van slapen in een tent of blokhut en van spellen spelen in het bos? Geef uw kind dan op voor de activiteiten van SKJ!

SKJ (Sociaal Kultureel Jeugdwerk) is een vrijwilligersorganisatie die al ruim 35 jaar lang activiteiten organiseert voor scholieren tussen de 6 en 12 jaar, met name uit de regio Nijmegen. In de zomervakantie organiseren wij een vijftal kampweken. Tijdens de schoolvakanties door het jaar heen gaan we op bivak. Daarnaast organiseren we zo nu en dan een klup-middag. De S van sociaal staat bij onze werkwijze centraal: alle activiteiten zijn voor iedereen betaalbaar, dus ieder kind kan mee.

Het is groot feest: we vieren namelijk ons 35-jarig jubileum! In 1983 is SKJ opgericht. Nu, 35 jaar later, bruist onze vereniging meer dan ooit! Deze mijlpaal vieren we met festiviteiten voor onze vrijwilligers en natuurlijk ook met een activiteit voor de kinderen. Houd onze website in de gaten voor alle nieuwtjes rondom ons jubileum. 
De inschrijvingsperiode voor de zomerkampen is gestart! U kunt uw kind nu inschrijven voor één van de kampweken via het digitale inschrijfformulier op de website https://www.skj.nl/.

De Filosofietuin

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld Kunnen robots denken?
Mooi als je van zulke verwonderde vragen houdt !

Want: voor alle nieuwsgierige kinderen uit Nijmegen en omstreken tussen de 7 en de 12 is er nu: De Filosofietuin! In kleine groepjes van 10 kinderen ga je wekelijks een uurtje op filosofische ontdekkingsreis. ‘Filosofiemeester’ Ruud van der Meulen is jullie reisleider.

Grappig genoeg zijn het juist vaak ‘kleine kinderen’ die het meest benieuwd zijn naar de antwoorden op zulke ‘Grote Vragen’. Misschien wel omdat ‘grote mensen’ het antwoord al denken te weten! Of omdat ze niet durven toe te geven dat ze het antwoord gewoon niet weten. En waarschijnlijk omdat ze als volwassenen op een gegeven moment domweg zijn vergeten hoe leuk ze zulke vragen als kind altijd hebben gevonden:-(

Om de filosofielessen van De Filosofietuin te volgen, heb je geen bijzondere voorkennis nodig. Hooguit een beetje lef om van die Grote Vragen te stellen.
Nieuwsgierig, ga dan snel naar https://defilosofietuin.nl/.

De Lindenberg

Maak je graag mooie kunstwerken? Wil je dat graag samen doen?
Ben je muzikaal? O gewoonweg heel creatief?

Breng dan eens een bezoekje aan https://www.delindenberg.com/.

Meer weten dan je meester of juf?

Wil je meer weten dan je meester of je juf, bezoek dan eens een MuseumJeugdUniversiteit.

Wat is de MuseumJeugdUniversiteit?
Verschillende musea organiseren ieder half jaar een reeks colleges, speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De colleges duren een uur en hebben altijd een leuk, gek, bijzonder of spannend onderwerp dat betrekking heeft op het collectiegebied van het museum. De sprekers zijn wetenschappelijk medewerkers van het museum, wetenschappers uit de academische wereld of experts uit het vakgebied. Dit zijn inspirerende mensen, die waanzinnig veel over hun onderwerp weten! Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid hen het hemd van het lijf te vragen. Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die telkens afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde een diploma.

Voor wie is de MuseumJeugdUniversiteit bedoeld?
Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Niet voor ouders, helaas!

Wanneer zijn de colleges van de MuseumJeugdUniversiteit?
De collegereeksen beginnen op twee momenten in het jaar: in februari en september. Iedere reeks duurt vier of vijf maanden. De colleges zijn eens per maand. Wil je een berichtje krijgen wanneer de inschrijving start? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief: http://www.museumjeugduniversiteit.nl/nl/nieuwsbriefpagina.

Wat kost een collegekaart?
Dat verschilt per museum en hangt ook af van het aantal colleges in de reeks. Meestal kost een kaart €20,-, €25,- of €30,-. Hoeveel het precies is, zie je wanneer je je inschrijft.

Hoe kun je betalen?
Dat verschilt ook per museum. Wanneer je je inschrijft, krijg je daar bericht over.

Wil je iets weten over een collegereeks of over je inschrijving?
Neem dan contact op met het museum waar je de colleges gaat volgen.

Hieronder staan de museums van Nijmegen, die colleges organiseren.

Nijmeegse musea die meedoen:

Afrika Museum:
Postweg 6, Berg en Dal / info@afrikamuseum.nl  / www.afrikamuseum.nl  / 024 - 6847272

Bevrijdingsmuseum 1944-1945:
Wylerbaan 4, Groesbeek / info@bevrijdingsmuseum.nl  / www.bevrijdingsmuseum.nl  / 024 - 3974404

Museum Het Valkhof:
Kelfkensbos 59 / publiekszaken@museumhetvalkhof.nl  / www.museumhetvalkhof.nl  / 024 - 3608805

Natuurmuseum Nijmegen:
Gerard Noodtstraat 121 / info@natuurmuseum.nl  / www.natuurmuseum.nl  / 024 - 3297070

Uit met kinderen in Nijmegen?

Een uitstapje met de kinderen is in Nijmegen en omgeving altijd te doen. Op de volgende website staan meer dan voldoende gelegenheden voor een gezellig dagje uit met de kids: http://www.uitmetkinderen.nl/kinderuitjes/?Nijmegen.

Dat geldt ook zonder meer voor deze site:
http://www.dagjeweg.nl/kinderen.

Ook de volgende site  helpt iedereen graag op weg voor een heerlijk uitje met kinderen:
http://www.uitzinnig.nl/4/83/activiteiten-evenementen-en-dagje-uit-in-Nijmegen.aspx.

Voor ieder wat wils:
http://www.dagjeuit.com/in/Nijmegen.

Naar de film?

Ook dit jaar staat er weer een flink aantal leuke kinderfilms op het Lux-programma. 
Er zijn spannende, lieve, grappige en stoere films. Voor ieder wat wils!
Kijk maar eens op:
http://www.lux-nijmegen.nl/agenda/lux-junior/weekagenda/.

Museum Het Valkhof

Als je je (in de vakantie) verveelt, is een bezoekje aan het Museum Het Valkhof misschien een idee.
Kijk maar eens op de website:  www.museumhetvalkhof.nl.
Voor ouders en voor kinderen is er in Het Museum Het Valkhof van alles te doen.

Museumpark Oriëntalis

Museumpark Orientalis laat je de kleurrijke wereld zien van het Jodendom, christendom en de Islam. Hier wandel je door het leven in het oude Midden-Oosten. Het museumpark bestaat uit een 30 hectare groot bosrijk gebied met drie verschillende dorpen en een woestijn. In de dorpen maak je kennis met de gewoonten van de drie godsdiensten. Het park leent zich ook heel goed voor een ontspanning wandeling, waarbij je allerlei oude gebouwen kunt bewonderen. 
Kijk maar eens op de website: www.museumparkorientalis.nl.

Afrikamuseum

Een uitstapje met het gezin naar het Afrika Museum is een unieke ervaring. Voor jong en oud heeft het museum van alles te bieden. Terwijl de volwassenen de prachtige collectie in het Binnenmuseum bekijken, ontdekken kinderen het museum aan de hand van een leuke speurtocht. Het Buitenmuseum is een spannend avontuur voor iedereen en bovendien kunnen kinderen zich uitleven in het nieuwe Kinderspeelbos.
 Het wordt extra bijzonder wanneer je meedoet aan een activiteit of workshop. Voor creatieve kinderen en volwassenen zijn er verschillende workshops waarin je zelf aan de slag kunt en bijvoorbeeld een krachtbeeld of masker maakt. Tijdens de workshop ‘Afrikaanse muziek’ krijgt iedereen energie door het snelle ritme van de verschillende trommels en andere instrumenten. 
Lijkt het Afrikamuseum je wat, kijk dan eens op de website van het Afrikamuseum: www.afrikamuseum.nl.